Illusion av djup - Perspektiv
Det finns som inga regler som begrånsar hur de bilder du skapar kan se ut. Du är i bildskapandet som en "allsmäktig gud" som gör som hen vill.
Men om du vill att andra ska förstå hur dina bilder hänger ihop kan du behöva skapa dem så att andra känner igen sig dvs i viss mån kunna efterlikna verkligheten.
Att känna till hur perspektivereglerna fungerar är att kunna ge en illusion av verkligheten. När man väl kan reglerna är man fri att bryta mot dem om man vill.
- Föremål ser mindre ut ju längre bort de befinner sig.
- Om man tar bort allt som skymmer din sikt kommer himmel och mark att mötas i horisonten, som man kan teckna med ett vågrätt streck.
- Din ögonhöjd dvs där du befinner dig när du tecknar / målar / fotograferar ligger alltid i nivå med horisonten.
- Allt som befinner sig under din ögonhöjd syns under horisontlinjen
- allt som befinner sig över din ögonhöjd syns över horisonten.
- Precis rakt framför dig kan du tänka dig en punkt på horisonten, syftpunkten. Tänk dig att du står mitt på rälsen på en oändligt lång rak järnvägsräls. Den ser vid horisonten så smal ut att det blir endast en punkt. (Centralperspektiv)
Uppgift:
Teckna ett fantasilandskap, kanske en öken, som når hela vägen till horisonten. Sätt ut stolpar eller en allé eller något annat som upprepar sig på ena sidan av vägen. Placera ut minst 10 människor i bilden. Alla ska vara lika långa som du dvs om de står på marken ska de ha sina ögon i samma höjd som du dvs på horisonten. Om de däremot klättrat upp i en stolpe har de givetvis huvudet över horisontlinjen. De kan även stå på en stege, ligga ner, krypa eller stå i en grop. Se till att de har rätt i längd i förhållande till hur långt bort de befinner sig. Om du hinner kan du plocka in flygande fåglar och växtlighet.
Teckna på ett liggande A3-papper.
LO17